Orhangazi Meydanı ve Çevresi Yarışması – Mansiyon
Zamanın Dışında Bir Dingin Alan: Bursa Orhangazi Meydanı ve Çevresi Kentsel Tasarım Projesi
Bursa’nın tarihi kent merkezi, yoğun geçmişin bıraktığı anıtlar etrafında, dar sokaklarla şekillenir. Bu dar sokaklardaki yoğun araç trafiği, Bursa’nın tarihi merkezinde geçmişi, yaya sürekliliğini, yeşil alan bütünlüğünü ve açık alan sürekliliğini kesintiye uğratmaktadır.
Kent merkezini yayalara geri vermek önceliği etrafında kurgulanan tasarım sürecinde beş ana karar benimsenmiştir. Öncelikle, tarihi merkez genelinin Yavaş “Hayat” (Slow City) akımında öngörüldüğü gibi rahat, huzurlu ve konforlu kullanıma dönük tasarlanmasına özen gösterilmiştir. Kent bütününde yeşil ve yaya sürekliliğini sağlamaya yönelik tasarım kararları geliştirilmiştir. Kentin karmaşık fiziksel dokusuna karşıt durarak onu tamamlayan ve vurgulayan net ve dingin mekanlar oluşturarak, bu net ve soyut tasarım anlayışının kentin gelecek mekan kurguları için altlık oluşturması hedeflenmiştir. Batıda Tophane Bölgesi, doğuda ise Kanberler Parkı tarafından sağlanan yeşil alan stoğu ile tarihi merkezin yeşil dokusu arasında fiziksel ilişkiler kurarak bu yeşil doku bütüncül bir ağ şekilde çevreye yayılmıştır. Son olarak, mevcut su yüzeyi rehabilite edilerek meydanın bir parçası haline getirilmiştir.
Bursa Orhangazi Meydanı ve Çevresi Kentsel Tasarım Projesi, tarihsel çekirdeğin güçlü belleğinden ilham alan, ancak onu taklit etmek yerine onu öne çıkartan, onunla yarışmayan, dingin ve sade bir tasarım anlayışının ürünüdür. Orhangazi Meydanı ve çevresi kadar yoğun tarihi kentsel dokulara yapılan yeni dokunuşlarda, Mies van der Rohe’nin de dediği gibi, “az olan daha çoktur”.
Bursa, Orhangazi
Proje Süresi Kasım 2011 – Şubat 2012
Proje Alanı 580.000 m²